Genaro Snijders GS Sports Abcoude

Creatief omgaan met de coronasituatie als voetbaltrainer in het amateurvoetbal

Ik hoor het de laatste tijd steeds vaker om me heen: collega-trainers die moeite hebben creatief om te gaan met de nieuwe situatie die de nodige beperkingen met zich meebrengt. Dit stelt menig trainer voor een dilemma: ga ik stoppen met trainen en vervroegd de winterstop in of blijf ik aangepast trainen en op zoek naar nieuwe trainingsstof die voldoet aan de gestelde richtlijnen die continu veranderen? Het creëren van nieuwe trainingsstof als trainersstaf wordt belangrijker dan ooit in deze nieuwe situatie, wat creativiteit en out of the box denken vereist. Hier word je als trainer getest op je veerkracht en flexibiliteit.

In Nederland hebben wij een trainersopleiding die goed staat aangeschreven en hoog in aanzien staat in het buitenland. De accenten die tijdens de voetbalcursus van de KNVB worden aangereikt, zijn over het algemeen gericht op team tactisch, verschillende spelsystemen, voetbalconditie, het managen van een voetbalelftal en het kader waar je als trainer veelvuldig mee te maken krijgt. Ondanks dat het een vrij compleet pakket is aan nieuwe vaardigheden die je krijgt aangereikt, zien we dat tijdens de huidige coronasituatie een manco is blootgelegd: hoe om te gaan met een situatie waarbij je niet team-tactisch kan trainen maar verplicht in kleine groepen zonder dat je in duel komt. Het zwaartepunt komt dus te liggen op de ontwikkeling van de individuele speler in het teamproces.

Een essentieel onderdeel in deze nieuwe situatie is spelers individueel specifiek beter maken. Laat dat precies de vaardigheden zijn die je als trainer nu nodig hebt bij het bedenken van nieuwe trainingsstof. De voetbalscholen die gericht zijn op het beter maken van de individuele voetballers schieten de laatste jaren uit de grond. Een mooie ontwikkeling waarbij het interessant zou zijn voor de KNVB om eens te kijken naar hoe deze nieuwe ontwikkelingen de voetbalbond kan versterken.

Als oud-profvoetballer van o.a. Vitesse en Willem II, heb ik met veel prominente trainers mogen samenwerken. In de 10 jaar van mijn professionele carrière heb ik slechts één trainer meegemaakt die nadrukkelijk bezig was met spelers individueel beter maken, en daar ook speciaal trainingstof voor bedacht. Ricardo Moniz (o.a. oud-trainer van HSV, Tottenham Hotspurs, Red Bull Salzburg en Wiel Coerver sympathisant). Daar stond je soms uren mee op het veld om extra werk te verrichten buiten de reguliere groepstraining. Hij was af en toe zo gek als een deur maar de passie en het plezier straalde ervan af aan alle kanten. 

Die passie van Ricardo Moniz heeft mij geïnspireerd om na mijn actieve voetbalcarrière mijn eigen voetbalschool te beginnen, gericht op het ontwikkelen van specifieke kwaliteiten en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Allemaal gericht op het beter maken van de individuele speler of kleine groepjes van spelers. Mijn eigen voetbalschool GS Sports bestaat inmiddels drie jaar en daarnaast ben ik speler en assistent-trainer van de zondagselectie bij derdeklasser FC Abcoude.

Het is in deze coronasituatie voor iedere trainer op amateurniveau een enorme uitdaging om trainingsstof te creëren. Door mijn ervaring met mijn eigen voetbalschool waarbij de trainingsstof op het individu is gericht, merk ik dat ik hierin een voorsprong heb en daarom wil ik onderstaande tips met jullie delen:
 

3 factoren die van belang zijn bij het creëren van nieuwe trainingsstof tijdens deze coronaperiode:

  • Wat is mijn doelstelling?
    Ik kan me voorstellen dat in deze periode waarin het onzeker is hoelang de restricties nog zullen duren en het spelen van voetbalwedstrijden op korte termijn niet mogelijk is, het in ieder geval belangrijk is dat de spelers conditioneel fit blijven en ze het balgevoel niet verliezen. 
  • Variatie in trainingsstof
    De kunst is dat ondanks dat je beperkt bent in het creëren van je trainingsprogramma,  het belangrijk is om tijdens een sessie wel variatie te houden in je trainingsstof. Dit kan al heel eenvoudig door de accenten te verleggen in bestaande oefeningen.
  • Spelelement
    Een spelelement terug laten komen in het trainen van kleine groepen is belangrijker dan ooit! Dit zorgt nl. voor een nieuwe dynamiek waarin de trainingen uitdagend blijven en de spanningsboog kan worden vergroot doordat er iets te winnen valt.

Neem deze basis tips mee in je voorbereidingen voor de aankomende weken.
Graag hoor ik wat jullie ervaringen zijn of jullie hierover willen sparren met mij!

Genaro Snijders

0
Feed